Main Article Content

Abstract

The research aims at investigating on the presence of formalin, boraks and hazardous colours (rhodamin B and methanyl yellow) in varios blended cooking spices. The population on this reserch are all banded cooking spices sellers. The amount of samples are 234 items and were analyzed in food labolatory, Health of Politechnic Jakarta III. Form those 234 item samples consisting of 12 kinds of cooking spices found that 1 out of 36 blended chili (2.7%) consist borat, 84 out of 112 blended cooking spices (76.5%) consist formalin, and 4 out of 36 blended chili (11.1%) consist rhodamin B. No methanyl yellow was found in the samples. Guidance and inspection should be improved, especially for the sellers in Pondok Gede and Bantar Gebang market. People are suggested to avoid using blended cooking spices sold in the market.

Keywords

blended cooking spices boraks rhodamin B methanyl yellow

Article Details

How to Cite
Mujianto, B., Purwanti, A., & Rismini, S. (2013). IDENTIFIKASI PENGAWET DAN PEWARNA BERBAHAYA PADA BUMBU GILING. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Kesehatan, 1(1), 34-39. Retrieved from https://poltekkesjakarta3.ac.id/ejurnalnew/index.php/jitek/article/view/22

References

    Bagya M, (2003): faktor-faktor yang berhubungan dengan penggunaan boraks pada bakso di Kecamatan Pondok Gede, Tesis, FKM UI, Jakarta.

    Depkes RI, (1988): Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia, No.722/MenKes/IX/1988, tentang Bahan Tambahan Makanan, Jakarta.

    Depkes RI, (1999): Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia, No.1168/MenKes/per/IX/1999, tentang Penggunaan bahan Tambahan Makanan, Jakarta.

    Diah P, (2002): Pemeriksaan Boraks pada bakso yang beredar di Pasar Perumnas Bekasi, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Jakarta III.

    Dodi, (2008): Pemeriksaan Formalin dalam tahu dari beberapa pabrik yang berbeda di Bekasi, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Jakarta III,

    Ferantika,(2008): Pemeriksaan Formalin pada mie basah, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Kemkes Jakarta III, Jakarta.

    Ilafinda, (2008): Pemeriksaan Formalin pada ikan asin, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Kemkes Jakarta III, Jakarta.

    Lusiana, (2008): Pemeriksaan Formalin pada otak-otak, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Jakarta III, Jakarta, 2008.

    Riaminda, Pemeriksaan Formalin pada ayam potong, Karya Tulis Ilmiah, Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Jakarta III, Jakarta.